Dommeruddannelse på Eliteprøven

26-09-2005

Eliteschweissprøven som netop har været afviklet, tjener ikke kun til afprøvning af hundene. Eliteprøven markerer også afslutningen på dommerelev og dommeraspirant uddannelsen. Sekretariatet fulgte dommeraspiranterne Per Hyttel og Jens Chr. Stræde under deres uddannelse på Eliteprøve.

Hver aspirant går som tilknyttet ved én dommer. Per Hyttel var tilknyttet Ib Feldborg som dømte sammen med Steen Johansen på hold 6 med 20-timers spor. Jens Chr. Stræde gik aspirant ved Jens Jørgen K. Sørensen som dømte sammen med Niels Clausen på hold 1 med 40-timers spor.

Som aspirant kommer man til at forestå den praktiske afvikling af prøven på det enkelte hold. Det vil sige, at aspiranten er ansvarlig for sporudlægningen. Her skal aspiranten demonstrere sine færdigheder som sporudlægger. På billedet herunder klargør Per færskoene under kyndig vejledning af Ib.
aspirant_1.jpg

Når først blodet er afmålt og klovene, skal sporene indledningsvist gennemgåes. På billedet gennemgår stifinder Finn Meier og Villiam Andersen sporforløbet på kort overfor dommerteamet med Per som aspirant.
aspirant_2.jpg

Derefter startes sporudlægningen. På eliteprøven anvises skudstedet i en boks på 20x20 meter. På billedet gør Per sig klar til sporudlægningen.
aspirant_3.jpg

Underudlægningen af sporet går den stedkendte stifinder forrest. Sidste mand er altid sporudlæggeren. På billedet ses dommerteamet med Per i baggrunden. For at efterlade mindst mulig synlige aftryk i skovbunden, går man så vidt muligt i på række.
apsirant_4.jpg

Efter sporudlægningen gøres notater, således sporforløbet kan huskes til dagen efter. Samtidigt skal dommereleven efter prøven udfærdige en individuel skriftlig sporkritik af de enkelte spor. Per tager sig nogle omhyggelige notater og laver sporskitse.
aspirant_5.jpg

Selvom aspiranten er tildelt én bestemt dommer, er det en stor fordel på Eliteprøven, at der er en anden dommer med. På billede ses det da også ud til at Pers undren deles fuldt ud af Steen!
aspirant_6.jpg

Eliteprøven er det eneste sted hvor alle elever og aspiranter er samlet på en gang. Derfor gennemgås prøvereglerne senere på aften af Schweissdvalget, for at sikre en ensartet tolkning af reglerne. På billedet fortæller Udvalget ved Ole Knudsen og prøvereglerne.
asoirant_7.jpg

På selve prøvedagen er det igen aspiranten, som står for den praktiske afvikling med at anvise boksen med skudstedet m.v. Det er dog dommerne, som har det formelle ansvar for bedømmelsen. Samtidigt skal dommerne sørge for at være i dialog med aspiranten omkring ting, der observeres under afprøvningen. På billedet bliver Jens Chr. og Jens Jørgen enige om, at der på sporet udføres en godt arbejde.
aspirant_8.jpg

Ved afslutningen af det enkelte spor er det aspirantens ansvar at give sporkritik til ekvipagens præstation. På billedet giver Jens Chr. kritik imens Jens Jørgen vurderer aspirantens potentiale som kommende dommer.
aspirant_9.jpg

Ved prøvens afslutning er det igen aspiranten som giver kortfattet kritik og bedømmelse samt præmiering. På billedet motiverer Per valget af prøvens 2. bedste hund.
aspirant_10.jpg

Når dommeren, som havde ansvaret for aspiranten, og aspiranten selv har fremsendt deres kritik fra sporene, er det så op til Udvalget at indstille de egnede emner til godkendelse. Afgørelsen træffes selvfølgeligt på baggrund af præstationen i hele dommeruddannelsen.

-MF-