Efteruddannelse med spændende indhold

10-05-2004

Denne weekend blev det årlige efteruddannelseskursus for de registrerede hundeførere afholdt på Kalø.
Kurset var opdelt i to dele, hvor den ene del berørte eftersøgninger af råvildt. Her gav Jørgen Lang en gennemgang af råvildtets adfærd samt de ting der sker med vildtet efter skuddet. Jørgen kom bl.a. med nogle interessante oplysninger omkring stress af råvildt, fra undersøgelser foretaget af Danmarks Miljøundersøgelser.
 
040510_tb_efterudd_jl.hjem.jpg
 
Efterfølgende blev temaet fulgt op, af praktisk arbejde i skoven med sporarbejde.
Vi lavede desuden en mindre pejletest på kurset, hvor man sammenlignede to typer af hundepejl. Tre halsbånd blev lagt ud på samme sted, hvor to var almindelige radiopejl af mærket Contact, og den anden var en GPS pejl kaldet Tracer Locater.
De tre pejl blev alle fundet samtidig, men det skal dog siges at Tracer Locater viste sig at have et par fordele, da man havde overblik over afstanden til hunden, samtidig med at man kunne gemme øvrige positioner undervejs. Desuden kommenterede selskabet det nye GPS pejl, ved at det var rart, ikke at have antenner på modtageren, hvilket kunne være forstyrrende i tæt bevoksning.
Lørdag aften blev brugt til diskussion og debat, samt en introduktion til den mentaltest som politihundetjenesten ville gennemføre næste dag.
Søndag morgen startede med et yderst interessant foredrag af Dyrlæge Bille Ruwald. Emnet var hundens næse og færtforhold i det hele taget. Her blev vi taget med ind i de mindste detaljer omkring hundens næse og dens kapacitet. Bille er tilknyttet dyrlæge til politihundetjenesten, og er i den sammenhæng også involveret i at tilse politihunde i hele Norden samt Tyskland. Herunder ligger en opgave som vidne i diverse retssager, omkring politihundens sikkerhed som dokumentation for forbrydelser.
Bille Ruwald kom med nogle imponerende tal omkring hundens evner med dens næse. De kan således adskille 2000 dufte fra hinanden, hver gang de sniffer luft ind, hvilket er ca. 220 gange i minuttet.
En sulten hund har altså en lugtesans der er ca. 2,4 millioner bedre end vores, og de har generelt større problemer med for meget fært end for lidt fært.
Bille kom desuden med nogle interessante forslag, til træning af hunden til individuel fært.
Resten af søndagen blev brugt på hundens mentale egenskaber.
Her havde vi besøg af to erfarne hundeførere og mentaltestere fra politihundetjenesten, som bag Kalø lavede en hel bane til test af hunde.
Konklusionen på emnet, blev et klart ønske om at gå videre med dette arbejde, dog tilpassset vores forhold og de egenskaber vi sætter højt i vores hunde. Efter resultatet af mentaltest på 5 hunde, var der vist ikke uenighed om, at der er mere at ønske på den mentale side hos mange af vores hunde.
 
040510_tb_mentaltest_3.hje.jpg
 
-TB-