Få jagteftersøgninger på Sjælland

24-11-2009

Fra schweisshundeførerne på store dele af Sjælland forlyder det, at der er meget få jagteftersøgninger i dette efterår. Det er jo isoleret set ikke katastrofalt, hvis det afspejler at jægerne rent faktisk ikke har behov for at få eftersøgt.

En enkelt hundefører på sydsjælland kan dog berette om 4-5 rådyr, som er aflivet stærkt afkræftet grundet anskydning, uden at have været eftersøgt! Hvis dette billede går igen på hele på hele øen så ser det meget skræmmende ud med jægernes moral! Har man skudt til et stykke klovbærende vildt og det ikke ligger umiddelbart forendt, er der ingen grundt til at tøve med at rekvirere en schweisshundefører for at få dyret eftersøgt og om muligt aflivet. Det er regulært ulovligt ikke at få eftersøgt, hvis der er nogen form for tegn på anskydning og dyret ikke er fundet indenfor 6 dagtimer - men det mindst man som jæger skylder vildtet, hvis det ikke er forendt i skuddet, er at få skuddet kontrolleret, da der langt fra altid er entydige tegn på, at dyret er ramt.

Eftersøgning_om_efteråret.JPG

En anden forklaring på de manglende jagteftersøgninger kan selvfølgeligt være et man ikke er begyndt at drive jagt på råvildt endnu i denne jagtsæson på Sjælland. Det står naturligvis en hver jæger frit for, hvornår i jagtsæsonen han ønsker at nedlægge råvildt på sit terræn. Men forvaltningsmæssigt skal man dog være klar over, at det et meget vigtigt at få skudt en del råer og ikke mindst lam, ellers vil jagtudøvelsen næppe på sigt kunne klassificeret som bæredygtigt. Husk på at for hver gang der er nedlagt tre bukke, bør der på samme terræn nedlægges to råer og fem lam. I betragtning af det eftersøgningsmængden på Sjælland i bukkejagten flere egne steg med mellem en fjerde- og en tredjedel så kunne noget pege på, at der også bør skydes en helt del råer og lam for at bringe bestanden i balance. Der er nogle steder på Sjælland, hvor man lokalt ser tegn på at bestanden af råvildt er blevet for tæt - med øget tæthedsafhængig dødelighed til følge.

Knæk og bræk

-MF-