FAQ om Egnethedsprøven

04-01-2008

Q: Hvornår kan jeg tilmelde mig til egnethedsprøven?
A: En legitimeret hundefører som ønsker en ny hund optaget i Schweiss-registret kan når som helst på året indsende en ansøgning om optagelse af denne hund. I ansøgningen skal det anførers hvornår hunden forventes klar til afprøvning. Ansøgningen skal indsendes på Schweiss-udvalgets blanket, som kan hentes [her]. Tidsfrister er angivet i procedurens §3. Proceduren kan hentes [her].

Q: Hvad nu hvis hunden ikke er klar som forventet i ansøgningen?
A: De fleste træner givetvis målrettet mod, at hunden skal være i optaget i Schweiss-registret forud for bukkejagten eller efterårsjagtsæsonen. Hvis hunden forventes optaget til eks. bukkejagten, så vil afprøvning af hunden skulle foregå senest i slutningen af april, for at legitimationskortene kan nå at blive udfærdiget. Hvis hunden nu ikke arter sig ved træningen, eller andre ting kommer i vejen, så kan man altid stille ansøgningen i bero i en kortere eller længere periode. Til berostillelse skal bruges Schweissudvalgets blanket, som kan hentes [her].

Q: Hvornår kan man forventes at blive indkaldt?
A: Man er sikret mindst 14 dages varsel. Ambitionen er at afholde Egnethedsprøverne så snart, at behovet opstår. Men for at få den størst mulige smidighed i systemer, kræver det at hundeførerne sender deres ansøgninger ind i god tid.

Q: Hvad nu hvis hunden er klar, men endnu ikke blevet indkaldt?
A: Det er Schweiss-udvalgets ambition, at hunde som ønskes optaget i Schweiss-registret via træning til stadighed søges dygtiggjort. Egnethedsprøven er udarbejdet, som det minimumskrav man kan forvente af en registreret hund, men selv om hunden er blevet klar til afprøvning forventes det, at hundens formåen vedligeholdes og til stadighed udbygges.

Q: Hvor langt kan jeg forvente at skulle køre?
A: Som udgangspunkt forventes det ikke, at hundeføreren skal køre langt. Systemet er baseret på at bedømmerne har den største mobilitet. Men for det tilfælde, at der er tre hunde som de eneste er klar til at prøvning i en periode og disse hunde er fordelt på tre forskellige egne, så er det klar et nogen kommer til at køre længere end andre for at få deres hund afprøvet.

Q: Hvad med bedømmernes habilitet?
A: Når vi taler om legitimerede schweisshundeførere er kredsen relativ lille. Derfor vil de fleste hundeførere og bedømmere på et eller andet niveau have en indbyrdes relation. Schweiss-udvalget er af den faste overbevisning at bedømmerne, som udpeges til den enkelte afprøvning af Schweiss-sekretariatet ikke har habilitetsproblemer.

Q: Hvorfor skal ansøgningerne forelægges Schweiss-udvalget?
A: Fordi det i kraft af bekendtgørelsen om eftersøgning og aflivning af nødstedt vildt §2 stk. 4 er Schweiss-udvalgets opgave at indstille til Skov- og Naturstyrelsen, hvem der bør legitimeres. Bekendtgørelsen kan hentes [her]. Tidligere blev tingene blot gjort i den omvente rækkefølge. Dvs. først tilmeldte man sig en sporprøve og når den var bestået ansøgte man om optagelse i Schweiss-registret med den pågældende hund. Denne ansøgning blev behandlet af Schweiss-udvalget.

Q: Hvad nu hvis jeg er ny hundefører som gerne vil søge om optagelse i Schweiss-registret første gang?
A: For at søge om optagelse i Schweiss-registret skal man have jagttegn med påtegning til Riffeljagt tilladt". Derudover skal man med sin hund have bestået en 400m/20timers sporprøve med 1. præmie. Ansøgningsfristen er én gang årligt - typisk medio august. Herefter behandler Schweissudvalget de indkomne ansøgninger i samråd med Schweiss-koordinatorerne. De relevante ansøgere indkaldes efterfølgende til en Kvalifikationstest. Kvalifikationstesten er en hybrid mellem en prøve og et kursus. Sporet er overordnet set opbygget som sporet på Egnethedsprøve - se reglerne for Egnethedsprøven kapitel 4 [her]. Men bedømmelsen er en helhedsvurdering af hund og fører på testen. Der deltager typisk 3 bedømmere på en kvalifikationstest. Ekvipagernes præstation bedømmes i kategorierne: "Bør optages", "Kan optages" og "Bør ikke optages". Man kan meget vel få bedømmelsen "Bør optages" selv om man havde dumpet, hvis det havde været en Egnethedsprøve.


Hvis du har flere og andre spørgsmål er du velkommen til at kontakte os på Schweiss-sekretariatet [her].
-MF-

"