Forskelle i eftersøgningsintensitet

11-06-2010

Den seneste opgørelse af eftersøgningsintensitet, dvs. eftersøgninger i forhold til udbyttet, for de enkelte vildtarter viser, at der blev eftersøgt 26 stykke kronvildt for hver 100 dyr leveret. Det tilsvarende tal for råvildt er 7 stykker pr. 100 dyr!

Det afføder naturligvis spørgsmålet: Hvorfor"? Svaret på det er formentlig meget komplekst - men en almindelige fordom er, at der er meget stor forskel på typen af eftersøgninger, der opstår på de to vildtarter.

Dét er ikke tilfældet, viser en opgørelse som er fortaget af de 8.197 jagteftersøgning på råvildt i sæson 2009/10 og de 1.485 kronvildteftersøgninger i samme periode. Der er en forbløffende stor lighed i fordelingen af eftersøgningstyper på de to vildtarter, som det fremgår af de to figurer nedenfor.

Det er værd at hæfte sig ved, at en stor del af hundeførernes eftersøgninger er på dyr, der er ramt med bladskud og som følge heraf kun er flygtet en relativ kort afstand. Skud som på inden måde er anskydninger, men en situation hvor jægeren blot ønsker kvalificeret hjælp til at finde dyret.

 
Ligeledes skal det bemærkes at ca. hver fjerde eftersøgning er forårsages af et forbiskud. Ved forbiskuddet ønsker jægeren at få vished for, om der vitterligt er skudt forbi. Så andelen af forbiskud vidner om jægernes ansvarlighed.

Forskellen i eftersøgningsintensitet mellem arter skyldes formentlig mere jægernes adfærd efter skuddet, end egentlige forskelle i jægernes evne til at placere skuddet alt efter om der skydes til rå- eller kronvildt!

-MF-

"