Kontroleftersøgninger del 3

04-12-2009

Den 2. og 3. december har vi bragt to klassiske episoder, hvor en kontrol af det afgivne skud som tilsyneladende var gået forbi har været helt på sin plads. Men indimellem er en kontrol af om man har fundet det rigtige dyr også på sin plads.

På en selskabsjagt på kronvildt skyder en jæger til en hind. Skyttens fornemmelse af skuddet er god, men dyret er flygtet med resten af rudlen. Da såten er ovre kommer en schweisshundefører for at eftersøge dyret. Hunde tager sporet op, efter et relativt kort remarbejde kommer hunden til en tykning og her vil hunden slippes til hetz. Hundeføreren ser et krondyr som flygter og slipper hunden. Efter en kort hetz kan dyret affanges. Det viser sig at være en kronkalv med et brækket bagløb!

Tilbage hos skytterne diskuteres episoden og jægeren fastholder, at han skød til en hind, og at han er sikker på, at den er ramt i kroppen. Derfor lader jagtlederen en anden schweisshundefører foretage en ekstra kontrol. Hans hund arbejder ligeledes på foden af kalven med det brækkede bagløb. Dog finder hundeføreren schweiss i rudlens flugtretning, som han efter at have fundet" kalven lader hunden kontrollere. Denne eftersøgning fører til den forendte hind, som har tilbagelagt omkring 200 meter med en kugle i kroppen.

På hinden er der tilsyneladende ikke gennemskud. En nærmere undersøgelse af kalvens brækkede bagløb viser, at løbet ikke er brækket af et regulært skud, men kan være brækket som følge at et fragment fra et skud. Hvorledes kalvens løb er brækket må dog stå hen idet uvise.
Denne episode viser, at man ikke kun skal lade tvivlen komme vildtet til gode, men bestemt også lytte til de informationer som skytten giver. Det er ikke alle skyttens iagttagelser som viser sig at være rigtige, men indtil det modsatte er bevise - så er de det. Lige netop sådan er det også med afgivne skud til klovbærende vildt - de har ramt indtil det modsatte er bevist!

-MF-

"