Ny lovgivning om eftersøgninger

14-05-2007

Til årets bukkejagt træder der en ny bekendtgørelse om eftersøgning og aflivning af vildt i kraft. Bekendtgørelsen knytter sig til jagtlovens §11. Den nye bekendtgørelse får numret 417 27/4 2007.

Bekendtgørelsens fulde ordlyd kan ses [her].

I det følgende skal ændringerne kort præciseres. Først skal det slås fast, at bekendtgørelsen ikke forbyder jægerne at eftersøge indenfor de første 6 dagtimer efter påskydning. Du kan læse mere om problemstillingen [her].

Ændringer er:

. Bekendtgørelsen handler kun om eftersøgning og aflivning.
Tidligere var bekendtgørelsens blot et kapitel i en bekendtgørelse. Nu er stoffet mere synligt, i det der er tale om en selvstændig bekendtgørelse.

. Tilkaldepligt af legitimeret schweisshundefører, hvis et stykke klovbærende vildt, som viser tegn på anskydning, ikke er fundet indenfor 6 dagtimer efter påskydning. (§1 stk. 1).
Det er nu kun en legitimeret schweisshundefører, som har lov til at afgøre hvorvidt et påskudt stykke klovbærende vildt kan findes eller ej.

. Tilkaldepligten påhviler indehaveren af jagtretten - med mindre denne ikke selv er til stede. (§1 stk. 2).
Tidligere var det altid den enkelte jæger der var juridisk ansvarlig. Det har erfaringsmæssigt vist sig at det i enkelte tilfælde har bragt jagtgæster m.v. i forlegenhed. Nu kan jagtberettigede ikke længere lovligt bagatellisere påskydninger.

. Det præciseres, at eftersøgning har det formål at aflive nødstedt vildt (§2 stk. 2).
Fra tid til anden har schweisshundefører været ude for at specielt bilister er uforstående overfor, at de eftersøgte dyr skal aflives. Nu er dette præciseres i bekendtgørelsen.

. Der må medbringes én ubevæbnet hjælper på anden mands jord (§2 stk. 3).
Når tilfældet taler for at en eftersøgning lettes ved, at en ubevæbnet hjælper kommer med på eftersøgningen, er det nu blevet lovligt at medbringe en sådan hjælper.

. Hundeføreren skal underrette politiet før der eftersøges på anden mands jord (§4 stk. 1).
Dette er blot en præcisering af at hundeføreren skal orientere politiet om i hvilken egn eftersøgningen foregår, hvis hundeføreren skal ind på anden mands jord. Herved kan eventuelle lodsejere ved kontakt til politiet få vished for, hvad der foregår.

. Hundeføreren skal sikre, at grundejere, der har været berørt af eftersøgningen, efterfølgende underrettes (§4 stk. 2).
Ligeledes en præcisering af tidligere regelsæt.

-MF-