Opgraderet pejludstyr til hundeførerne

04-04-2019

Schweiss-registrets hundeførere har fået nyt gps-udstyr i form af pejl, der sikrer, at hundeførerne også fremover kan samarbejde om at sikre vildtets tarv.

En håndholdt gps, der er koblet til hundens T5-halsbånd, gør arbejdet med at finde nødstedt vildt nemmere. 

Schweiss-registrets hundeførere har alle ét fælles mål: at sikre vildtets tarv. Det gør de i samarbejde med deres specialtrænede schweisshunde ved at opspore og aflive anskudt og påkørt vildt, primært hjortevildt som eksempelvis rådyr.

Til eftersøgningerne på nødstedt vildt har hundeførerne brugt pejl, som består af en håndholdt gps og et halsbånd, så hundeføreren altid kan se, hvor hunden er. Pejlet er også en enorm stor hjælp at have, når to eller flere hundeførere i samarbejde er i marken for at lede efter nødstedt vildt.

- Når hunden søger i krat og buske, hjælper pejlet os med at følge, hvor den er. Samtidig kan jeg se, hvor andre hunde og deres hundeførere befinder sig. På den måde kan vi langt nemmere koordinere eftersøgningen på vildtet og ikke mindst stoppe vores hunde, hvis de er på vej mod en trafikeret vej, siger schweisshundefører Tommy K. Kristiansen.

Hundeførerne har alle ét sæt pejl til låns, så længe de er optaget i Schweiss-registret. Da de gamle håndholdte udgik fra produktion, blev det nødvendigt at udskifte samtlige håndholdte og en række halsbånd, da det nye udstyr ikke fungerer optimalt med det gamle.

Det duer ikke, at to hundeførere ikke kan benytte pejlet til at samarbejde om at løse en opgave, fordi den ene har en gammel version og den anden har en ny. Derfor er der stor glæde i Schweiss-registret over, at alle 182 frivillige schweisshundeførere kan fortsætte samarbejdet med nye pejl, der er finansieret af en bevilling fra 15. Juni Fonden.

"Det er jagttegnsmidlerne, der betaler for Schweiss-registret, men da der opstod en attraktiv mulighed for at søge en bevilling til formålet hos 15. Juni Fonden, gav det god mening at indgå dette samarbejde med Fonden og samtidig frigive jagttegnsmidler til andre formål," siger skovrider Ulrik Lorenzen

Det nye udstyr er udleveret til alle hundeførerne, og de har derfor tid til at vænne sig til det, inden de for alvor igen skal i gang med eftersøgninger, når bukkejagten går ind den 16. maj.

Fakta: Bevilling til nye pejl:
  • Der er indkøbt i alt 245 enheder fordelt på Garmin Alpha 50, Garmin Alpha 100 og sæt med både Alpha og Garmin T5-halsbånd.
  • Alle hundeførere har fået udleveret ét sæt til låns, så længe de er i Schweiss-registret. Går udstyret i stykker får de ombyttet til nyt hos Schweiss-sekretariatet.
  • Der er i alt brugt cirka 700.000 kroner på indkøb af pejl, topografiske kort og forsendelse af det nye udstyr. Beløbet er fuldt finansieret af bevillingen fra 15. Juni Fonden. 

Nyheden er også tilgængelig på Naturstyrelsens hjemmeside: Opgraderet udstyr hjælper hundeførere med at finde nødstedt vildt