Påkørte råer

11-06-2009

I flere egne af landet påkøres der lige nu meget vildt - særligt råvildt. Meget af det råvildt der påkøres nu, er råer med mælk i yveret. Det vil sige, at der et sted sidder et lam som er afhængig af råen. Som schweisshundefører er det opgaven at eftersøge og aflive nødstedt vildt, men det er ofte et stort dilemma hvorvidt en påkørt rå som skal eftersøges kan overleve og dermed også lammene. I langt de fleste tilfælde er svaret nej. Selv overfladiske sår på denne årstid vil være fatale grundet infektioner, hvis ikke dyret selv er i stand til at holde såret rent.
Det er hundeføreren der i den konkrete situation må vurdere det enkelte tilfælde. Fra en hundefører har vi modtaget følgende beretning:

I juni 2008 havde jeg en trafikeftersøgning på et stykke råvildt. Efter et stykke remarbejde rejser dyret. Jeg kan se, at der er tale om en rå og at det ene forløb er brækket lavt nede. Jeg vælger ikke at slippe hunden til hetz og afbryder eftersøgningen. I løbet af efteråret blev der i området observeret en rå med lam. Råen manglede den nederste del af forløbet. Jeg er derfor ikke i tvivl om at jeg den juni-dag i 2008 gjorde det rigtige.
gl_trafikskade.jpg

Det var derfor med lidt vemod at jeg tidligere i denne uge blev rekvireret til en trafikeftersøgning på samme vejstrækning som sidste år. Efter en meget kort eftersøgning kommer jeg til en rå som dårligt kan rejse sig. Jeg affanger den derfor uden yderligere betænkeligheder for at afkortet dens lidelser. Først derefter ser jeg at det er råen fra sidste år!

-MF-