Pas på med forstørrelsesgraden!

14-06-2006

Det er snart mere reglen end undtagelsen at jagtriflen er monteret med sigtekikkert med variabel forstørrelse. Dette har mange fordele, men der er også faldgrubber, hvilket en række schweisshundeførere har erfaret i bukkejagten i år.

Afstandsbedømmelse
Det er nærliggende at undervurdere afstanden til vildtet når forstørrelsesgraden er høj. Jægeren kan ofte foranlediges til at tro, at bukken er meget tættere på end den reelt er, og at skuddet derfor ligger indenfor jægerens formåen. Hvis riflen er indskudt med 4 cm overslag på 100m, vil kuglen fra de gængse riffelkalibre falde ca. 6-10 cm ved et skud på 200m. Værre er det dog, at de færrest jægere evner at skyde på 200 meter. En fejlvurdering af afstanden kan derfor nemt medføre en anskydning!

Overser grene og andre forhindringer mellem riffel og vildt
Ved stor forstørrelse bliver objekter tæt på kikkerten slørede eller direkte umulige at se. Derfor overser jægeren måske den tørre grangren 20 meter fra mundingen, men 40 meter foran bukken. Alle riffelkugler vil ændre retning ved træf af forhindringer, og mange kugler vil sågar ekspandere. I bedste fald afbøjes kuglen så meget, at der skydes rent forbi, i værste fald træffes vildtet af en sværm af fragmenter, med en grim anskydning til følge.
 
Kikkertforstorrelse(1).jpg

Ringe synsfelt
Desto større forstørrelsesgrad desto mindre synsfelt. Mange jægere er blevet snydt fordi deres sigtekikkert stod på 8-10 x forstørrelse, og pludseligt står vildtet kun 40 meter væk. En kikkert med 10 x forstørrelse vil typisk have et synsfelt på 100 m på 10-12 m. På kortere afstand vil synsfeltet være endnu mindre. Skal man således hurtigt finde" bukken i sigtekikkerten med stor forstørrelse, kan chancen hurtigt være gledet af hænde.

Et godt råd til den videre bukkejagt er således: Start altid med sigtekikkerten på lav forstørrelse, hvis bukken er længere væk, har du formentligt god tid til at skrue op for forstørrelsen.

-MF- (foto HSK)

"