Referat af møde i område 2 den 23. september 2010

26-10-2010

Regionsmødet blev afholdt på Falckstationen i Aalborg og var delt" i to dele. Første del af mødet var udformet som et temamøde omkring samarbejdet med Falck mens anden del var et egentligt kredsmøde.

Til stede:
Per Matthiassen, Erik Jenner, Anders Laigaard, Brian Vels, Frits Hansen, Jens Holger Ryer, Jørgen H. Graversen, Jørn Lund Thomsen, Knud Risager, Lars-Erik Hansen, Michael Ramlau-Hansen, Vagn Jensen, Jan Nedza

Nye Hundeførere:
Allan Andersen, Henrik Pindborg Pedersen

Fra Falck (første del af mødet).
Allan Bruun Rasmussen

Referat:
Jan Nedza bød velkommen og takkede Allan Bruun Rasmussen for at ville deltage og huse mødet. En særlig velkomst blev givet til de nye schweisshundeførere som var inviteret, selv om de officielt først indtræder i registret efter endt kursus den 4. - 5. oktober.
Efter en kort præsentationsrunde blev ordet givet til Vildtkonsulent Allan Bruun Rasmussen.

Allan Bruun Rasmussen bød velkommen til Falck og gennemgik herefter de aftaler som Falck har indgået med kommuner, myndigheder og foreninger omkring dyreredning m.v. Allan orienterede om det store antal hændelser hvor Falck er indsat til dyreredning, opsamling af døde dyr, aflivninger eller andre former for indsatser der involverer dyr.

Efterfølgende blev deltagerne vist rundt på vagtcentralen hos Falck i Aalborg. Herunder blev Falcks rapportsystem demonstreret og vi fik alle et godt indblik i, hvor præcist systemet udpeger nærmeste hundefører.
Under rundvisningen havde hundeførerne og vagtcentralmedarbejderne en god snak.

Efter rundvisningen fortsatte debatten. Nu med fokus på specifikke oplevelser. Generelt var det indtrykket at samarbejdet fungerer godt, dog er der naturligvis altid plads til forbedringer.

Omkring anvendelse af Schweisshundeførere til egentlige aflivningsopgaver, understregede Allan at dette kun bliver brugt i de tilfælde, hvor vagtcentralmedarbejderen skønner at det vil vare for lang tid at få en FALCK skytte frem til opgaven.
I disse tilfælde spørger vagtcentralmedarbejderen de registrerede hundeførere om de vil hjælpe. Det er dog "helt legalt" at sige nej tak til opgaven.

Deltagerne sluttede første del af mødet af med at takke Allan for en god og konstruktivt orientering og debat.

Kredsmøde
Jan Nedza (JN) orienterede om at Peter Madsen var genindtrådt i registret efter ca. et års pause,
Der havde i region 2 været 5 ansøgere til registret. Af disse var 3 blevet inviteret til kvalifikationstest. Alle tre var efterfølgende alle blevet indkaldt til at begynde det toårige uddannelsesforløb med kursusstart primo oktober.
To af disse kunne deltage i aftenens møde mens den tredje var forhindret.
De "nye" kolleger blev budt velkommen.

JN orienterede om at han havde kendskab til at fire hundeførere havde fået optaget nye hunde i registret. Der var tale om Finn Møller, Jørn Lund Thomsen, Per Matthiassen og Frits Hansen.

JN orienterede om eftersøgningsfrekvensen for foråret. Trafikeftersøgningerne ser ud til at være svagt stigende og antallet af jagteftersøgninger i foråret var ligeledes svagt stigende (næsten det samme som sidste år).
Gennemsnitlig havde hundeførerne i regionen haft 20 trafikeftersøgninger og 30 jagteftersøgninger i foråret.

JN orienterede fra koordinatorernes møde med Schweisshunde udvalget (SU) den 20. august, herunder at Kirsten Skovsby er indtrådt som ny formand for SU.

JN fortalte om det, han havde oplevet som en god og konstruktiv proces, omkring indstillingen af ansøgere til kvalifikationstest.
JN orienterede om arbejdet - på mødet - med at komme med ideer til en handleplan for SU. Handleplanen skal give SU en række arbejdspunkter som man kan arbejde frem imod på såvel kortere som længere sigt. En stor del af punkterne var gengangere fra det udkast til strategiplan som SU havde fremlagt på stormødet i foråret.

Efterfølgende havde formanden og sekretariatet sammenskrevet punkterne til et "udkast til handleplan" som var blev udsendt til kommentering af koordinatorerne.

JN havde modtaget udkastet den 8. september hvor han var på vej på ferie. Han havde således ikke haft mulighed for at drøfte udkastet med hundeførerne i regionen inden han fremkom med sine kommentarer.

Som tilbagemelding - havde JN stort set tilsluttet sig planen, dog havde han kraftig taget afstand fra det punkt hvor der i plan står "Schweissudvalget kan overveje visse former for specialiseringer blandt hundefører med særlig viden og erfaring fx i forhold til de enkelte eftersøgningsopgaver (våbentype og vildtarter)"

Ligeledes havde han taget afstand fra udkastets ide om at lave et korps at hundeførere med sporhunde (ikke schweisshunde) som kunne lave de indledende sonderinger ved trafikeftersøgninger.

Mødedeltagerne var enige om at der tages afstand fra ideen om en opdeling af hundefører i forhold til eftersøgninger af visse vildtarter, eller specielle eftersøgningstyper.

En registreret Schweisshund skal være i stand til at opstarte eftersøgninger af alle typer og alle hundeførere skal være opmærksomme på at der kan være behov for hjælp fra en mere erfaren kollega eller en frisk hund.
(Udkastet til handleplan er efterfølgende lagt på www.schweiss.dk).

Under mødets eventuelt, blev orienteret om de udsendte opsamlingstilladelser som primært er skaffet til veje gennem en kæmpe arbejdsindsats af Finn Møller.

Slutteligt blev en personsag fra hjemmesidens debatforum diskuteret. Blandt de tilstedeværende var der et klart flertal som tog afstand fra fremgangsmåden i den konkrete sag og fra at hundeførere bruger dette debatforum til at stille andre hundeførere i et dårligt lys. Muligheden for at indbringe sagen for SU blev diskuteret.

Næste møde.
Afholdes torsdag den 14. april 2011 fra kl. 16.00 til solnedgang på skydebanen i Ulbjerg.

Med venlig hilsen

Jan Nedza
Koordinator region 2
jne@sporjagt.dk
30 28 77 48

"