Referat fra Stormødet 2016

16-03-2016

Traditionen tro blev stormødet for legitimerede schweisshundeførere holdt i forlængelse af Dansk Schweisshundeforenings generalforsamling på Fjelsted Skov Kro. Deltagerne til stormødet var et stort antal fremmødte hundeførere, formanden for Danmarks Jægerforbund, Claus Lind Christensen, samt både det afgåede og det nye Schweiss-sekretariat.

 

Velkomst

Ulrik Lorenzen bød velkommen til stormødet og præsenterede de nye ansatte i Schweiss-sekretariatet; Susanne Nissen og Marie Fangel Cleemann. Det har været et turbulent år med flytning af sekretariatet, to nye ansatte, folketingsvalg 2015 m.m., og sekretariatet har derfor i den første tid fokus på sikker drift. Senere kommer visioner og udvikling.

Sekretariatet vil fremadrettet have fokus på trivsel i Schweiss-registret og samarbejdet hundeførerne i mellem samt mellem sekretariat og hundeførere. Mangel på kommunikation, dårlig kommunikation og mobning kan håndteres på mange måder, bl.a. ved udarbejdelse af et kodeks for internt samarbejde, en spørgeskemaundersøgelse eller en temadag med en ekstern konsulent. Det har været drøftet på koordinatormødet, og sekretariatet arbejder videre med mulighederne. Schweiss-registret er én organisation, og et sted, hvor det for alle er rart og attraktivt at være. Det skal vi alle arbejde for.

 

Indlæg v. Claus Lind Christensen, formand for Danmarks Jægerforbund

Claus Lind Christensen talte ud fra tre enkle punkter: fortid, nutid og fremtid, med mest fokus på nutid og fremtid. 

En af Danmarks Jægerforbunds vigtigste opgaver i forhold til schweissarbejdet er kommunikation til jægerne og at øge kendskabet til Schweiss-registret. Danmarks Jægerforbund har en række værktøjer, der kan bruges: Danmarks Jægerforbunds hjemmeside, artikler i bladet Jæger, Facebook, Youtube, nyhedsbreve til tillidsfolk og Danmarks Jægerforbunds organisation, fx lokal- og regionsmøder og lokale jagtforeninger.

Claus Lind Christensen opfordrede schweisshundeførerne til at bidrage med forslag til indhold og gode historier til de forskellige værktøjer, samt at sige fra overfor den negative debatkultur, der kan herske på de sociale medier. 

Claus Lind Christensen sluttede sig oplæg med at spørge, hvad Danmarks Jægerforbund kan gøre for schweisshundeførerne. Det ledte til drøftelser af øget kontakt mellem schweisshundeførerne og lokale jagtforeningsformænd, brugen af sociale medier og kvalitetssikring af det, der lægges ud samt muligheden for at gøre schweissarbejdet til en integreret del af jagttegnsundervisning.

 

Fremtidig sikring af fagligheden i registret v. Ulrik Lorenzen

Det nye schweiss-sekretariatet er ikke schweissfagligt, men har fokus på de administrative opgaver og den forvaltningsmæssige faglighed. Sekretariatet vil derfor trække på de, der ved noget om schweissarbejdet, fx ved at koordinatorerne, når der opstår behov, udvælger repræsentanter til større/mindre arbejdsgrupper, så sekretariatet bliver suppleret med schweissfaglig viden. Sekretariatet er åbent for forslag til, hvordan vi fremadrettet sikrer fagligheden i registret og hvordan vi bedst muligt inddrager hundeførerne i det arbejde.

Ønsket om en faglig ekspertise, der er uafhængig af hundeførerne blev bragt på banen, så der er en uvildig person, der kan lave afgørelser i fx personsager. Sekretariatet benytter sig allerede af de personer, der kan give input til fagligheden. 

 

Eftersøgningssæson 2015/16 v. Marie Fangel Cleemann

Tal fra trafikeftersøgninger i 2015 samt jagteftersøgninger for bukkejagten 2015 og efterårssæsonen 2015/16 blev præsenteret. Trafikeftersøgninger er steget med 16% i forhold til 2014, mens antallet af jagteftersøgninger er faldet med 1% i forhold til sidste sæson.

Dette års afrapportering kan findes i nyheden Tal  fra eftersøgningssæsonen 2015/16

 

Meddelelser fra Sekretariatet 

Møde med Dyrenes Beskyttelse

Sekretariatet holder møde med Dyrenes Beskyttelse i slutningen af marts. Formålet med mødet er at tale om hundeførernes parathed og tilgængelighed i forbindelse med trafikeftersøgninger, affangningsmetoder, herunder hvilke vilkår, hundeførerne arbejder under, samt muligheden for genoptrykning af streamers.

Debatside for legitimerede schweisshundeførere

Muligheden for en debatside for schweisshundeførere har flere gange været på tapetet, og sekretariatet undersøger nu, hvilke muligheder, der er. Ønsket er en lukket side, hvor det er muligt at debattere faglige emner. Det kan dog, ligesom det gælder for debatsiden på schweiss.dk, ikke forventes, at sekretariatet svarer på henvendelser den vej, og man kan som altid rette henvendelse direkte til sekretariatet.

Afsked med Jytte og Mads

Ulrik Lorenzen takkede Jytte Harder og Mads Flinterup fra Danmarks Jægerforbund for mange års tro tjeneste for Schweiss-registret, og overrakte gaver. Der var stående applaus fra de fremmødte hundeførere som tak til Jytte og Mads.

 

Egnethedsprøveregler

De nye egnethedsprøveregler blev offentliggjort på schweiss.dk i starten af februar. Det har været en lang proces, med involvering af bedømmerkorpset ad flere omgange. Reglerne er gældende fra og med forårets egnethedsprøver, og vil efter 1-2 år blive evalueret. 

De nye regler samt en oversigt over væsentligste ændringer kan findes i nyheden på schweiss.dk: Nye egnethedsprøveregler.

 

Dansk Jagtforsikrings kulanceordning vedrørende hunde i Schweiss-registret v. Ulrik Lorenzen

Naturstyrelsen arbejder på nuværende tidspunkt i tre spor:

  1. Akut håndtering af kulanceordningen for 2016 for erstatning af tab af og skader på schweisshunde
    Sekretariatet har fået mange henvendelser fra hundeførere, der er utilfredse med kulanceordningen, der er gældende i 2016. Hundeførere har bl.a. givet udtryk for, at kulanceordningen viser manglende værdsættelse af hundeførerne, og at det ikke lever op til hvad schweisshundene er værd. Sekretariatet lytter til kritikken, og arbejder hårdt på at finde en løsning, der kan dække forskellen mellem kulanceordningen 2015 og 2016. Der kan dog ikke loves noget. 

  2. Permanent forsikringsløsning ved tab af og skader på schweisshunde
    Kulanceordningen er gældende for 2016, og Naturstyrelsen skal derfor senest ved udgangen af 2016 have fundet en bæredygtig erstatning for kulanceordningen. Arbejdet med den permanente løsning går i gang, når den akutte håndtering af 2016-forholdene er i orden. Koordinatorerne har på sekretariatets opfordring udpeget en ’forsikringsgruppe’ bestående af 5 hundeførere, som sekretariatet kan trække på for at få fagligt input til arbejdet med en permanent forsikringsløsning.
     
  3. Danmarks Jægerforbunds opsagte forsikringer for schweisshundeførerne
    Danmarks Jægerforbund oplyste til Schweissudvalgsmødet d. 2. februar, at man per 1. januar 2016 har opsagt de forsikringer, de har haft tegnet for schweisshundeførerne. Naturstyrelsen har siden fået afklaret, at hundeførerne er dækket af Statens selvforsikring ved egen personskade under transporten til og fra en eftersøgning samt under selve eftersøgningen. En detaljeret afklaring af hundeførernes dækning er i gang i Naturstyrelsen, for at klarlægge eventuelle huller.

Per Kristensen læste et konstruktivt talepapir op på vegne af hundeførerne Region 4 om utilfredshed med forsikringsforholdene for schweisshundene, samt en kraftig opfordring til at inddrage hundeførerne i den fremadrettede proces med målet at sikre fornuftige forsikringsmæssige forhold for schweisshundene.

På baggrund af hyppigt stillede spørgsmål har sekretariatet udarbejdet en FAQ, der umiddelbart efter stormødet blev lagt på schweiss.dk i nyheden Svar på hyppigt stillede spørgsmål om forsikring af schweisshunde.

Der blev udtrykt stor utilfredshed fra nogle af hundeførerne, og der er ingen tvivl om, at det er en essentiel sag for alle hundeførere. Det har sekretariatet stor forståelse for og kritikken tages til efterretning. Der blev også givet udtryk blandt nogle hundeførere for et ønske om at kigge fremad og få en god og konstruktiv proces om emnet. 

De deltagende hundeførere havde flere forslag til fremtiden, herunder muligheden for at tegne en forsikring for samtlige schweisshunde i et professionelt forsikringsselskab, overveje om en hund kan være dækket fra den kommer i Schweiss-registret, eventuelt med en faldende værdi fra 8-9 års alderen. Disse forslag tages med i processen.

 

Afslutning

Ulrik Lorenzen sagde tak for et godt stormøde, og tak til Claus Lind Christensen for deltagelsen.

Hundeførerne blev opfordret til at give tilbagemeldinger til sekretariatet om refleksioner ift. indhold og afvikling af stormødet, samt forslag til ændringer i 2017. Denne opfordring gælder løbende, og forslag kan altid sendes til sekretariatet.