Rekrutteringsmøderne er vel overstået

04-05-2010

I april måned afholdt Schweissudvalget tre rekrutteringsmøder. Møderne foregik i Rold skov, Vejle og på Gisselfeld. Hvert sted var knap 50 personer mødt op for at høre nærmere om arbejdet i registret.

På møderne blev der indledningsvist fortalt om organiseringen af schweissarbejdet i Danmark ved en repræsentant fra Schweissudvalget. På billedet her er hundeførernes repræsentant Lars Knudsen i gang med oplægget i Ridehallen på Gisselfeld.

Rekrutteringsmøde_Gisselfeld.jpg

Herefter fortalte en koordinator om hans rolle i optagelse af nye hundeførere, samt hvilken rolle han spiller for at sikre et velfungerende register. De to første oplæg ridsede tydeligt en ramme op om schweissarbejdet, hvoraf det fremgik, at Registret er blodig" alvor, og der foregår en streng kvalitetssikring for at kunne opretholde den kvalitet, som Registret er kendetegnet ved i dag! Men at vejen til registret ikke er umulig for den som har viljen og talentet gik næste oplæg i rækken på.

Her kom en - i Schweissregistret - nyere hundefører og fortalte om hvorledes han var kommet i registret. Jan Nedza fra Storvorde beskrevet det meget rammende: "Første skridt er at beslutte sig for, at det er det jeg vil! Der efter er der en vej vist: Træning, træning, træning, hjælp og træning!".
At arbejdet i Schweissregistret er krævende, men samtidig er det hele værd, illustrerede, det næste oplæg fra en erfaren hundefører. Leif S. Nielsen fra Haslev udtrykte det med ordene: "Om det er mig eller en kollega der finder dyret er lige meget, men glæden ved at sætte en stopper for dyrets lidelser og den taknemlighed som jægeren udviser, det er det der driver schweissarbejdet for mig!".

Det sidste oplæg på møderne kom fra en af Schweissudvalgets bedømmere, som fortalte hvad man på en kvalifikationstest kigger efter og hvorfor. Aksel Bek fra Tinglev udtrykte det således: "På en kvalifikationstest ser vi på ekvipagens evner til at løse en vanskellig eftersøgning. Vi leder ikke efter fejl og mangler, vi kigger efter potentiale til at løfte opgaverne i Schweissregistret!".

Aftenen sluttede af med spørgsmål fra de fremmødte til oplægsholderne og sekretariatet. Ingen spørgsmål var forgæves. En del af spørgsmålene gik igen på de tre møder:


Sp: Hvilken hund skal jeg vælge?
Sv: Til schweissarbejde kigger man på hundens egenskaber ikke dens race/afstamning. Hunden skal kunne udrede og fastholde koncentrationen om sporet over længere afstand. Den skal samtidigt kunne hetze og stoppe et anskudt stykke råvildt. Det er ikke tilfældigt, at 75% af de registrerede schweisshunde, er ruhåret hønsehund og labrador retriever. Men alle hunde som kan bestå en anerkendt 400m/20 timers schweissprøve kan optages i registret, hvis fører og hunds egenskaber er det, der skal til at kunne løfte arbejdet i Schweiss-registret.

Sp: Hvor skaffer jeg klov/blod/ skind og terræn til at træne?
Sv: For at være en velfungerende schweisshundefører skal man kunne komme i kontakt og dialog med jægerne i sit lokalområde. Man skal derudover have jagterfaring nok til at gebærde sig troværdigt blandt jægere. Effekter til træning skaffer man således nemmest via sin egen og jagtkammeraters jagtudøvelse. Samtidigt kan man finde steder der sælger den slags via Køb og Salg - forummet på www.schweisshunden.dk. Samtidigt skal det pointeres at man langt hurtigere kommer til at bruge for meget blod i stedet for lidt blod på sine spor. Enkelte hundeførere bruger slet ikke blod til træning!

Hvad angår terræn til træning så forventes det, at man selv er i stand til at finde egnet træningsterræn til at kunne træne til en 400m / 20 timers prøve. Det er en udbredt misforståelse at schweiss-træning udelukkende foregår i skov. Vildtet påkøres og anskydes også i det åbne land, og der for er det også vigtigt at hunden trænes i det åbne land m.v.

Når man står i den situation, at man har søgt optagelse i Schweiss-registret, er Schweissudvalget behjælpelig med at skaffe egnet træningsterræn til specialtræning som hetz m.v. hos Skov- og Naturstyrelsen.

Sp: Hvorfor er der igen nedskrevne regler om kvalifikationstest og hvor kan jeg få mere at viden om den?
Sv: Der er ingen prøveregler for kvalifikationstest, da det er en hybrid mellem en prøve og et kursus. Der er nedskrevet instruks som kan hentes [her]. Desværre oplever vi ofte, at ansøgeren er helt uforberedt på niveauet på en kvalifikationstest, og derfor oplever mange at falde helt og aldeles igennem på testen. For at forberede ansøgere bedre på kvalifikationstesten, vil Schweisshundeforeningen i samarbejde med bedømmere og Schweiss-sekretariatet tilbyde nogle forberedelses "kurser" hen over sommeren. For at blive inviteret på et sådant forberedende kursus, skal man have indsendt ansøgning om optagelse i Schweiss-registret.


Efter møderne stod det klart at vejen til registret vitterligt kræver både vilje og talent, men ca. halvdelen af de fremmødte ville arbejdet målrettet videre mod optagelse i Schweiss-registret. Samtidigt hersker der ikke tvivl om efter de tre møder, at der er en vilje og imødekommenhed til hos de eksisterende hundeførere at hjælpe de rette personer på vejen mod målet om optagelse i Schweiss-registret.

-MF-

"