Schweiss-registret en succes med 40 år på bagen

20-03-2014

Schweiss-registret er startet tilbage 1974 og har således 40 års jubilæum i år. I gennem de 40 år har i alt 536 hundeførere været optaget i Schweiss-registret. I dag består Schweiss-registret af 185 frivillige hundeførere som i henhold til Lov om Jagt og Vildtforvaltning §11 er bemyndiget til at eftersøge og aflive vildt på anden mands jord. Det formelle ejerskab til Schweiss-registret ligger således ved Naturstyrelsen. Schweisshundeførerne er i al beskedenhed rigtige gode til at eftersøge og aflive nødstedt vildt!

Ikke mindre end 5.449 trafikeftersøgninger løste schweisshundeførerne i 2013. Det er Dyrenes Vagtcentral, Falck, Politi og trafikanterne som beder om hundeførernes hjælp, når et stykke vildt er påkørt og flygtet væk fra vejen. Trafikanter har ingen juridisk anmeldelsespligt.

 

Jægerne derimod er juridisk forpligtet til at bruge schweisshundeførerne. Af Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 417 om eftersøgning og aflivning af nødstedt vildt fremgår det, at jægere som skyder til klovbærende vildt (eks. råvildt), er forpligtet til at rekvirere en schweisshundefører for at få dyret eftersøgt, hvis ikke jægeren selv har kunnet finde dyret indenfor 6 dagtimer efter påskydning. Defacto betyder det, at hvis der er konstateret tegn på, at et stykke klovbærende vildt er anskudt, og hvis det efterfølgende ikke er fundet, så er det kun en schweisshundefører, som lovligt kan afslutte eftersøgningen. Selvom schweisshundeførerne løste hele 12.523 eftersøgninger relateret til jagt i sæsonen 2013/14, så viser hundeførernes rapporter, at dette tal ikke er udtryk for, at jægerne er tvunget til at rekvirere dem i kraft af jagtlovgivningen. 86% af alle jagteftersøgninger blev løst på spor, som var højst 5 timer gammel. Dertil kommer en række eftersøgninger, hvor hundeføreren er rekvireret længe før de 6 dagtimer er nået, men hvor eftersøgningen af faglige årsager først løses dagen efter. Den høje andel af rekvirering indenfor de 6 dagtimer vidner om, at langt de fleste jægere rekvirerer schweisshundeførere fordi, de her får den bedste og mest kvalificerede eftersøgningshjælp, og ikke fordi jægerne er juridisk forpligtet til det!

Nu er det måske et relevant spørgsmål at stille: Hvorpå hviler denne succes? Svaret er en treenighed af attitude, selvopfattelse og selvkritik. Disse tre elementer skal gå op i en højere enhed for at få en velfungerende eftersøgningsekvipage. I Schweiss-registret arbejdes til stadighed med disse aspekter.  Disse værdier tillægges afgørende betydning ved udvælgelsen af hundeførerne. Når man som ny hundefører starter i Schweiss-registret optages man på et to årigt uddannelsesforløb. Her bliver man yderligere fulgt og uddannet, således man først efter veloverstået uddannelse optages fuldgyldigt. Derudover tilbydes en lagt række efteruddannelsestilbud for såvel nye som ”gamle” hundeførere, således der fortløbende foregår en udvikling af den enkelte ekvipage.

Man har kunnet læse kritik af et hierarki internt i Schweiss-registret. Det er svært helt at genkende denne kritik. Vores bedste bud på hvad denne kritik er baseret på, kan være en misforståelse af en af Schweiss-registrets kerneværdier; – kvalificeret løsning af den enkelte opgave. De 185 ekvipager i Schweiss-registret har alle vidt forskellige kompetencer i forhold til løsning af de enkelte opgaver. Da rekvirering af en schweisshundefører til eftersøgning foregår ud fra, at den enkelte jæger frit kan vælge den hundefører han ønsker, vil der være hundeførere, der af forskellige årsager rekvireres oftere end andre. Da den enkelte hundefører samtidigt har det privilegium at kunne takke ja til at påtage sig den eller de eftersøgninger, han bliver rekvireret til, er dette endnu en årsag til at nogen bliver mere brugt end andre. Det krav vi har til den enkelte hundefører, når han har påtaget sig eftersøgningen, er, at han er garant for, at eftersøgningen bliver løst kvalificeret. Det betyder, at hvis ikke den rekvirerede hundefører har de rette kompetencer til at kunne afslutte den enkelte eftersøgning, så er han forpligtet til at bede en kollega, der besidder de rette kompetencer til denne eftersøgning, om at hjælpe.

Målet med Schweiss-registret er nemlig at sikre, at de anskudte dyr, som kan findes, i videst muligt omfang findes. Vores mission er, at sikre vildtets tarv, og det gør vi udelukkende ved at være garant for kvalificeret eftersøgning på hver enkelt opgave.

Dette arbejde kan vi altid blive bedre til. Derfor arbejder vi i øjeblikket på at modernisere og tilpasse vores samlede organisering af schweissarbejdet. Hertil kommer, at vi også skal have set på, hvordan vi rekrutterer og udvælger nye hundeførere til Schweiss-registret.

-Mads Flinterup, Schweiss-sekretariatet-