Schweisshundefører - ikke en beskyttet titel!

26-05-2009

Schweisshundefører er ikke en beskyttet titel. En rigtig schweisshundefører er legitimeret af Miljøministeren og dermed optaget i Schweiss-registret. Kun en legitimeret schweisshundefører kan lovligt afslutte en eftersøgning, hvis der er tegn på at dyret er ramt. Kun en legitimeret schweisshundefører kan lovligt eftersøge på anden mands grund.

Desværre er der flere eksempler på her i bukkejagten, at ikke alle bruger legitimerede schweisshundefører til at løse deres eftersøgningsopgaver. Her på sekretariatet får vi nogle gange klare indikationer af, at det ikke skyldes ond vilje fra jægernes side, men at nogen hundefører fører sig frem som schweisshundefører, uden dog at være legitimerede. Dermed smykker man sig med lånte fjer - og bringer i værste fald jægeren ud i en lovovertrædelse! Den juridiske forpligtigelse til at få eftersøgt kvalificeret påhviler den/de jagtberettigede, men den etiske forpligtigelse hviler på den enkelte jæger - men så sandelig også den enkelte hundefører!

Logo(1).JPG

Den legitimerede hundefører kan bære uniform med logo.
Legitimationskort.JPG
Men vil altid medbringe sit legitimationskort på den enkelte hund.
Endeligt kan du altid finde en aktuel liste over legitimerede hundefører [her].

Hvad får man ud af at rekvirere en legitimeret schweisshundefører?

  1. Sikkerhed for at eftersøgningen udføres juridisk korrekt.
  2. Sikkerhed for at eftersøgningen løses på højeste faglig niveau.
  3. Mulighed for at klage, hvis eftersøgningen ikke udføres på det fornødne faglige niveau.

De legitimerede schweisshundefører har et [regelsæt] som de skal overholde, herunder nogle etiske retningslinjer. Der er også meget langt imellem, at vi hører negativ omtale omkring de legitimerede schweisshundeførerne fra rekvirenterne, hvilket klart understøtter at de legitimerede schweisshundeføres høje niveau.

Såkaldte schweisshundefører" som ikke er legitimerede af Miljøministeren, er selvbestaltede hundeførere som måske, måske ikke har bestået sporprøve med deres hund. Men deres faglige niveau kan i sagens natur ikke være på højde med de hundeførere, som er i registret. Dels har de ikke det samme erfaringsgrundlag, dels optages de hundefører som ønsker det, og som samtidigt har det rette niveau og indstilling i registret.
Endeligt høre man undertiden om at den pågældende hundefører tidligere har været i schweiss-registret, hvorfor han sagtens kan løse opgaven.

Til er der kun at sige, vedkommende står ikke længere i registret fordi;

  • Vedkommende ikke længere prioriterer schweissarbejdet.
  • Vedkommende ikke har formået at kvalificere en ny hund til registret.
  • Vedkommende er ikke længere vurderet som kvalificeret til legitimering.

Afsluttende skal det lige påpeges at det at få eftersøgt af en legitimeret schweisshundefører ikke er en garanti for at dyret findes, kun at eftersøgninger er juridisk og fagligt korrekt udført.
-MF-

"