Svært med skudtegn på forløbsskud

10-06-2004

Det kan være svært - og til tider umuligt - at vurdere hvorvidt et dyr er ramt, udfra den reaktion man ser på dyret efter skuddet. Finder man så desuden ej heller synlige tegn på anskydning på stedet, når man efterfølgende undersøger dette, kan man være tilbøjelig til at vurdere skuddet som et forbiskud. Dette viser sig dog i nogle tilfælde at være en stor fejl. Schweisshundeførerne finder til tider bukke, hvor man kan påvise en skade af ældre dato. Enten skydes bukken ved et senere tilfælde, eller nogle observerer et skadet dyr og tilkalder derefter en schweisshund. Skaden kan være opstået ved påkørsel, men nogle er dog tydeligt forårsaget af skud. Her er det typisk at skaden sidder i et forløb.
Af de eftersøgninger der er foretaget hvor jægeren selv forventer et forbiskud, har hundeførerne fundet 28 % af bukkene. Af disse var hver fjerde eftersøgning på bukke med forløbsskud som i 70 % af tilfældende blev affanget af schweisshunden.
 
040610_tb_forlobskudt_buk.jpg
 
Der er flere ting der gør, at et påskudt dyr bør betragtes som anskudt - indtil det modsatte er bevist. Dels kan man ikke regne med skudreaktioner. Dels er det ikke altid nemt at finde tegn på anskydning på anskudsstedet, og dels er det ikke nemt altid at finde det rigtige sted, hvor man regnede med at bukken stod i skudøjeblikket. Man kan derfor kun ringe til Schweisshundeføreren een gang for lidt og ikke een gang for meget.