Vigtigheden af korrekt opførsel

15-11-2006

Trafikeftersøgninger er ofte en blandet affære for schweisshundeførerne. En virkelig historie kan være med til at understrege vigtigheden af, at bilisten forholder sig på den rette måde ved påkørsel.

En bilist påkører en råbuk, som tydeligt kvæstet ligger i grøften. Bilisten har tilfældigvis noget smertestillende, som han giver bukken for at berolige den. Det smertestillende præparat har dog på bukken den stik modsatte effekt - bukken liver straks op forsvinder ud i mørket.

Schweisshundeføreren rekvireres og finder tydelig schweiss og bensplinter i grøften, hvor dyret havde siddet, indtil det blev medicineret. I nattens muld og mørket eftersøger hundeføreren den hårdt sårede men medicinerede buk. Efter en meget lang eftersøgning, hvor bukken på intet tidspunkt har sat sig, kommer hundeføreren dog så tæt på bukken, at han slipper sin hund, som efter en lang hetz tager bukken. Bukkens ene forløb var brækket i et åbent benbrud og den havde samtidigt svære kvæstelser i hovedet!

Et eksempel på at en overkommelig og enkel opgave, bliver til en lang og opslidende eftersøgning, fordi trafikanten - ud fra de bedste intentioner - opfører sig på en fejlagtigmåde.

Schweisshundeførernes arbejde er ulønnet og foregår i deres fritid. Derfor kan man kun opfordre til at trafikanter - og jægerne for den sags skyld - opføre sig mest muligt hensigtsmæssigt når eftersøgningsbehovet opstår!

Hvis du påkører et stykke vildt så:

  • Find ud af hvor du er (vejnavn / vejnummer, nummer på kantpæl eller ander tydelige kendetegn).
  • Afmærkstedet ( så man med sikkerhed kan finde til bage til det præcise sted).
  • Kontakt Politi eller Falck (70 10 20 30).
  • Bliv om muligt på stedet til schweisshundeføreren kommer.
  • Hold afstand til dyret - det stresser blot vildtet yderligere i en i forvejen traumatisk situation.

-MF-