Efteruddannelseskursus 2013

23-04-2013

 

I weekenden den 13.-14. april var 48 legitimerede hundeførere samlet til efteruddannelse i Oksbøl i Sydvestjylland. Hundeførerne kom fra hele landet – to var rejst helt fra Bornholm. Hundeførerne dækkede hele erfaringsspektret fra hundeførere optaget på uddannelsen i efterår ´12 til en enkelt hundefører som har været med siden 1975. Rammen var således sat for at få bragt mange synspunkter og erfaringer i spil.

Programmet var lagt an på gruppearbejde omkring arbejdet i registret samt på forvaltning af kronvildt i Oksbøl Krondyrreservat. Første programpunkt omhandlede samarbejdet hundeførerne imellem. Som udgangspunkt kom sekretariatet med et diskussionsoplæg, og herefter blev en række spørgsmål drøftet intenst i firemandsgrupper. Det vil føre for vidt her at opsummere essensen af gruppernes drøftelser i detaljer, men hovedbudskaberne var:

·         Det er ikke godt samarbejde at overdynge kolleger med opgaver, slet ikke hvis den pågældende kollega ikke besidder kompetencerne til at løse opgaven.

·         Det er særligt vigtigt at hjælpe de nye kolleger på en måde, så den nye hundefører udvikler sig.

·         Det er vigtigt at samarbejde med den rette kollega i forhold til opgavens karakter.

·         Samarbejde hviler på dyder som loyalitet, tillid, respekt og troværdighed.

Næste emne var samarbejdet i organisationen. Her gik spørgsmålene på følgende aspekter:

·         Hvad er registrets formål?

·         Hvad er truslen for, at vi kan opfylde formålet?

·         Hvilke led er de svageste i organisationen, som vi kender den?

·         Hvad kan Sekretariatet gøre for at styrke Registret?

Igen var der en god og livlig debat, som det igen vil føre for vidt at referere i detaljer. Opsummerende kan det dog slås fast, at hundeførerne selv definerede formålet som: At servicere jægere og trafikkanter på bedst mulig vis.

Mange trusler blev nævnt, men helt overordnet gik hundeførernes manglende fokus på formålet igen. Dermed stod det også klart, på baggrund af gruppernes interne drøftelser, at det svageste led er den enkelte hundefører. En gruppe slog fast: ”Der er med rette store krav til og fokus på nye hundeførere, men nu er tiden kommet til at rette fokus på de etablerede hundeførere. Lever de op til de krav og værdier som Schweiss-registret står overfor i dag?”.

Herefter blev næste emne Adfærdskodekset sat til diskussion. Indledningsvist efterlyste Ulrik Lorenzen et andet og bedre ord end Adfærdskodeks, men et sådant dukkede desværre ikke op under kurset. Diskussionen omkring Adfærdskodekset kan opsummeres i, at det skal være med til at sikre at den enkelte hundefører er det af gavn og ikke blot af navn.

Her efter gik turen ud i terrænet, hvor jagtplanlægning og –afholdelse var på programmet. Endvidere blev de vidtstrakte klitplantager og -heder fremvist. Kronvildt stillede beredvilligt op til fotografering, men at dømme på samtalen mellem de bornholmske deltagere var synet af en ræv turens højdepunkt!

Turen i terrænet afsluttedes med middag med grillstegt kronvildt i det fri i Kærgaard plantage.

Søndagens program stod på en diskussion om fastholdelse af ekvipager. Sekretariatets oplæg illustrerede bl.a. udvikling i antal ekvipager og jagteftersøgninger.

Herefter var åbningsspørgsmålene til videre drøftelse i grupperne:

  • Hvad kan få dig til at stoppe?
  • Hvornår mener du, man bør stoppe?
  • Hvordan fortæller man folk, at der er noget som bør ændres, hvis de skal blive?
  • Hvad er den største trussel mod at fastholde hundeførere?

Disse drøftelser kan opsummeres således: Man vil selv stoppe, hvis ens personlige situation ændrer sig, det være sig fysisk, arbejds- eller familiemæssigt. Der var bred enighed blandt deltagerne om, at det var tid for kollegerne at stoppe, når den enkelte hundefører ikke kan identificere sig med det aktuelle værdigrundlag for registret, eller når de negative ting overskygger de positive oplevelser.

Kurset sluttede af med, at Ole Knudsen fortalte om sine erfaringer med eftersøgning af kronvildt.

Efteruddannelseskurset var en stor succes som lover godt for det fremadrettede arbejde i registret. Ingen tvivl om at de legitimerede schweisshundeførere er klar ved telefonen, når det snart igen er 16. maj.

-Mads Flinterup, Schweiss-sekretariatet-