16. maj

16-05-2012

For landets riffeljægere er præmieren på bukkejagten den 16. maj noget ganske særligt. For mange jægere resulterer den første tur på jagtterrænet i en buk som leveres med et perfekt dræbende skud. Men ikke alle skud er perfekte og ikke alle dræbende skud gør, at dyret nemt kan findes af jægeren.

Når_tingene_går_som_de_skal.jpg 
De fleste skud sidder perfekt dræbende.

Derfor er bukkepræmieren også noget ganske særligt for landets 174 hundeførere, dagen i dag er nemlig også startskuddet på en ny eftersøgningssæson, hvor forårets træning og forventninger skal omsættes i praksis.

16. maj er årets travleste dag for hundeførerne. Figuren neden for viser forholdene for de sidste femårs bukkejagt. Figuren viser, at lige knap 15% af de eftersøgninger, som der er i løbet af bukkejagten traditionelt falder den 16. maj. Det betyder også at mange jægere netop den 16. maj oplever en lang ventetid. Ventetid er for jægeren, med behov for hjælp, frustrerende, men for udfaldet af eftersøgningen, er ventetid faktisk en god ting! Når det eventuelt anskudte får lov til at sætte sig og falde til ro i sårlejet bliver det nemmere for schweisshunden at komme tæt på dyret, hvilket øger succesraten.

Bukkejagten.JPG

De eftersøgninger som forekommer den 16. maj er ikke forskellige fra dem senere på bukkejagten, men da 631 eftersøgninger på én dag for udenfor stående kan virke voldsomt har vi kigget lidt nærmere på hvad der ligger bag eftersøgninger den 16. maj sidste år.

Hyppigste årsag til eftersøgning 16. maj '11 var at skuddet var gået forbi, men hvor jægeren alligevel lod situationen efterkontroller. 22% af eftersøgningerne den 16. maj ´11 viste sig at være på forbiskud. Knap hver 5. eftersøgning foregik på dyr, som var ramt perfekt på bladet (hjerte/lunge), og ikke mindre end 27% af eftersøgninger viste sig at være på bukke som lå forendt indenfor 200 meter.

Men der forekommer selvsagt også en del eftersøgninger på dyr som er anskudt, og som vil gå rundt med anskydninger, hvis ikke eftersøgningen resulterer i at dyret findes og aflives. I 17% af eftersøgninger den 16. maj ´11 resulterede eftersøgningen i at hunden måtte fange dyret af.

Høj_forløb.jpg

Grænsen mellem perfekt dræbende skud og som her et forløbsskud kan være mindre end 10cm. Men ligger dyret ikke umiddelbart forendt, tøver den ansvarsbevidste jæger ikke med at rekvirere en schweisshund.

Desværre er der ikke garanti for at dyret findes selv om det eftersøges kvalificeret. Men i det 78% af de tilfælde hvor hundeførerne kunne konstatere, at dyret var ramt, blev dyret fundet og om nødvendigt aflivet. Blandt de restende 22% var der tale om overfladiske strejfskud og sværere anskydninger. Men de 78% vidner om, at det gør en forskel at rekvirere en schweisshund. Det er ganske få eftersøgninger der årligt alene iværksættes fordi jagtloven kræver det. Faktum er nemlig, at jægerne rekvirerer schweisshund når uheldet er ude, som den rene selvfølgelighed!

Oversigt over trafik- og jagteftersøgninger i hele sæsonen 2011/12 kan downloades under menupunktet "Blanketter".
-MF-