Referat fra Stormødet 2014

05-03-2014

 

Referat fra Stormøde for legitimerede schweisshundeførere 1.marts 2014

I mødet deltog et stort antal legitimerede schweisshundeførere samt repræsentanter Schweiss-sekretariatet.
Ulrik Lorenzen fra Naturstyrelsen bød velkommen til Stormødet og understregede samtidig det fælles ansvar for at alle får noget med sig hjem, og ikke føler der er spildt en lørdag. Schweiss-sekretariatet modtager altid gerne forslag til forbedring af Stormødet.

Arbejdet i Sekretariatet og Schweissudvalget:

Der blev af Ulrik Lorenzen og Mads Flinterup orienteret om flg. punkter:

-         

Schweissudvalgets arbejde har på det seneste været præget af den uafklarede situation med hensyn til Udvalgets fremtid. Denne afklaring forventes at foreligge indenfor de nærmeste par måneder, hvorefter der gerne skulle blive arbejdsro.

-         

På bagrund af den velkendte regionale spredning i eftersøgningsintensiteten har Sekretariatet fra Danmarks Jægerforbund fået positive tilkendegivelsen om at ville gå ind i de lokale problemstillinger, der hvor det giver mening at gå i dybden med en afdækning af årsagssammenhængene.

-         

På baggrund af den manglende lokale opbakning fra politiet i enkelte ubehagelige sager gøres et forsøg fra Naturstyrelsens og Danmarks Jægerforbunds side på at sikre politiets forståelse og opbakning til schweisshundeførernes funktion og arbejde.

-         

Det er vurderingen, at måden vi hidtil har rekrutteret nye hundeførere på, trænger til et serviceeftersyn. Sekretariatet vil gå i gang med de indledende analyser og overvejelser, hvorefter Registret selvfølgelig vil blive involveret, hvis der viser sig behov for et større serviceeftersyn.

-         

Løbende behandling af et antal sager, bl.a. om jagtlovsovertrædelser samt rådgivning af  hundeførerne omkring deres håndtering af situationen i sådanne sager, formelle klager over rygtedannelse og manglende parathed m.v.

-         

På baggrund af bl.a. schweisshundeførernes indrapporteringer udgives nu den færdige rapport: ”Påkørte større vilde dyr i Danmarks 2003 – 2012”. Offentliggørelse sker i uge 11.

 

Landet rundt v. koordinatorerne:

Kun en enkelt koordinator havde meldt sig på banen: Leif Stonor Nielsen, område 7  orienterede kort om de aktuelle sager i relation til den manglende opbakning fra Politiet. Leif beklagede at det ikke havde været mulig at få flyttet politiet, og dermed skabt et bedre grundlag for fremtidig opbakning herfra Han udtrykte tilfredshed med opbakningen fra Naturstyrelsen, at fandt at  Naturstyrelsens fokus på problemet var meget afgørende.

 

Tanker om et alternativt Register:

I forbindelse med Jagtforbundet af 2014’s planer om etableringen af Jægernes Eftersøgningskorps oplyste Ulrik Lorenzen, at Naturstyrelsen ikke p.t. har modtaget nogen officiel henvendelse om legitimering. Der har dog været kontakt til den centrale del af Naturstyrelsen med henblik på afholdelse af et fælles møde. Naturstyrelsens tilgang til dialogen er alene vildtets tarv, og hvorledes det bedst sikres.

Dyrenes Vagtcentral oplyser, at der er afholdt møde med personer bag det nye initiativ. Vagtcentralen har ingen kritik af det nuværende samarbejde med schweisshundeførere. Kun en stor tak for konstruktivt samarbejde. Sagen følges tæt af alle parter.

”Rammer for godt lokalt samarbejde” og ”Rammer for koordinatorenes arbejde” blev præsenteret og godkendt. Kan ses [her] og [her].

Hundesport og schweissarbejde:

Engagement i hundesport m.v. rummer en gråzone i forhold til schweissarbejdet i Registret. Vigtigt, at hundeførerne udviser den nødvendige parathed, og at deres hunde er i stand til at levere varen på de praktiske eftersøgninger. Drivjagt vurderes at være ødelæggende for hundens evner til at fastholde vanskellige spor, når der forekommer massiv afledning. Der følges op på problemet på hjemmesiden.

Fra de fremmødte hundeførere kom flere aktuelle spørgsmål om bl.a. ændringen af Hundeloven.

Indlæg ved Danmarks Jægerforbund:

Hovedbestyrelsesmedlem Kaj Refslund sendte en hilsen fra formand Claus Lind Christensen, der desværre ikke kunne være til stede. Han udtrykte beundring for samt stor tak til schweisshundeførernes for deres store indsats, der bl.a. er med til at sikre jagtens omdømme samt tak til Naturstyrelsen for et godt samarbejde.

Eftersøgningssæson 2013/2014:
Endnu engang rekord både hvad angår trafik- og jagteftersøgninger. Rapporten kan ses [her].

Egnethedsprøve – større succes på eftersøgning?
På opfordring havde sekretariatet modtaget dette punkt til drøftelse på stormødet fra en hundefører. Emnet blev belyst ved gennemgang af denne PowerPoint præsentation.

Berørte lodsejere:
På baggrund af et par sager, som havde været behandlet i Sekretariatet, blev de gældende regler påpeget og gennemgået.  Se præsentation [her].

En hundefører, der havde været involveret i en sager angående orientering af berørte lodsejere fortalte kort om sin oplevelse.
Der var efter præsentationen input fra hundeførerne med anmodning om, at Schweissudvalget/Sekretariatet arbejder videre med problemstillingen.

Fotokonkurrence:
Vinder af årets fotokonkurrence blev Henning Gebauer, Smørum. Uddrag af fotokonkurrencen kan ses [her].

Mødet blev på fornem vis indledt og afsluttet af Henrik Hedegaard på jagthorn.

-Mads Flinterup, Schweiss-sekretariatet-