Andet skud

02-06-2009

Udviklingen med digitalt fotoudstyr har gjort at flere og flere har adgang til udstyr til at forevige jagtoplevelserne i billedform. Det er der bestemt ikke noget forgjort i, så længe det ikke tage fokus fra det at nedlægge dyret med et effektiv og dræbende skud.

Fra Allan Skriver i Løgumkloster har vi modtaget dette foto der viser skyttens andet skud til den i forvejen ramte buk. Støvskyen bagved bukken viser, at skuddet er gået noget bag ved den flygtende buk.

Andets_skud_bagved_dyret.jpg

Dette billede illustrerer meget godt udfordringen ved at afgive et andet skud til at i forvejen ramt dyr. Har man med sit første skud ramt dyret, så er det sund fornuft at afgive et andet skud for at få aflivet dyret.

Det kræver dog blot, at der er fuldt overblik over situationen, fordi:

  1. Det er vigtigt, at der kun skydes til det allerede ramte dyr. Der kan være andre dyr, der pludseligt har rejst sig ved lyden af det første skud. Er der skudt til dyr i spring elle rudel kan dyrene indbyrdes have byttet plads.
  2. Det er vigtigt at sikre sig, at andet skud også afgives under sikkerhedsmæssige forsvarlige betingelser. Det kan godt være, at bukken stod med godt kuglefang ved det første skud, men den flygtende buk kan flygte ind i et område, hvor kuglefanget ikke er til stedet.

Når disse betingelser er på plads, så er det god ide at skyde endnu et skud, i det en eventuel træffer kan være med til at stoppe dyrets flugt. Men som billedet her tydeligt viser, er der tale om meget vanskellige skud, dels skal jægeren orienterer sig om pkt. 1 og 2, dels er et flygtende stykke vildt langt svære at ramme end et dyr i ro. Resultatet blev da også her at skuddet gik langt bagved bukke.

Allan oplyser, at det i tilfældet her var skud nummer to også overflødigt, da bukken lå forendt efter en kortere flugt.


-MF-