Behovet for rekruttering

19-05-2010

Schweissudvalget har igangsat en proces, som skal øge rekrutteringsgrundlaget til Schweiss-registret. Baggrunden her for er to strategiske mål:

. Der skal være mindst 200 legitimerede hundeførere
. Tætheden af legitimerede hundeførere skal være så høj at der ikke må være egne hvor der nedlægges mere end 600 stykker klovbærende vildt pr. legitimeret hundefører.

Disse to kvantitative mål skal realiseres, uden Schweiss-registrets kvalitet forringes. Samtidig skal de legitimerede hundeførere kunne have en berettiget forventning om mindst 50 årlige jagteftersøgninger, hvilket vurderes som værende minimum for at holde en schweissekvipage på det ønskede kvalitetsmæssige niveau.

Der er områder i landet, hvor der er et akut behov for flere hundeførere. Her nedlægges der langt mere end 600 stykker klovbærende vildt pr. legitimeret hundefører. I disse områder er en øgning af rekrutteringsgrundlaget inden for en tidshorisont på 2-5 år formentlig ikke nok!

I det meste af landet er der dog p.t. en meget god dækning af legitimerede hundeførere. Der er helt sikkert jægere, der netop i disse dage oplever, at den schweisshundefører, de kontakter, er optaget med eftersøgning. MEN den første uge af bukkejagten er en spidsbelastningsperiode, som udvalget ikke kan eller skal planlægge efter. Glædeligvis er der mange gode eftersøgningstekniske grunde til at lade det anskudte vildt sidde et stykke tid, inden eftersøgningen indledes. Derfor skal man som jæger bestemt ikke fortvivle over, at der kan gå nogle timer, førend schweisshundeføreren kan igangsætte eftersøgningen.

I flere af de egne, hvor der på nuværende tidspunkt er en god dækning af legitimerede hundeførere, ses dog en generationsmæssig fordeling af hundeførerne, der vil indebære, at der skal ske et generationsskifte inden for en kortere årrække. Mere end hver 4. hundefører er over 60 år, og samtidigt er kun hver tredje yngre end 50 år! Nu er alder som bekendt meget individuelt, og det kan være svært at være småbørnsforælder, erhvervsaktiv og legitimeret hundefører samtidigt. Men at tro at man kan kaste sig over schweissarbejdet, når børnene er flyttet hjemmefra, og ikke mindst, når man selv har forladt arbejdsmarkedet, er i reglen utopi. Sagen er, at den kvalitet, som efterspørges i schweiss-registret, tager tid at opbygge. Den første hund, man står med i registret, vil give en rigtig mange glæder, men erfaringsmæssigt også mange kvaler, idet ekvipagen ikke sammen har den fornødne erfaring til at løse alle eftersøgningsopgaver. Hvis man er optaget i registret i en sen alder, vil man oftest være fysisk ringere stillet, når man skal have hund nummer to i registret, og det er netop på dette tidspunkt, at registret skal til at høste den fulde frugt af ekvipagen.

De hundeførere, som udvalget ønsker rekrutteret til schweissregistret, er personer som:

. Har den fornødne jagtlige viden og forståelse for at gebærde sig troværdig blandt jægere.
. Har en troværdighed og respekt i sit lokalområde, hvor han skal virke i Schweiss-registret.
. Har en fremtoning og attitude der gør, at han kan være med til at styrke det kollegiale netværk i Schweiss-registret.
. Har den rette motivation for arbejdet i Schweiss-registret.
. Har den fornødne fysiske formåen til at løse opgaverne i registret (jfr. ovenstående).

For at kunne dokumentere sine kvalifikationer som legitimeret schweisshundefører, finder Schweissudvalget det vigtigt, at ekvipagen, med en begrænset faglig støtte under træning fra hundesportsklubber, Dansk Schweisshundeforening, Jagtforeninger m.v., skal være i stand til at kunne bestå den kvalificerende 400 m/ 20 timers prøve, der i dag er en ren hundesportsprøve.

Men for at kunne forberede de ekvipager, som søger optagelse i Schweissregistret bedst muligt på en eventuel kvalifikationstest, tilbyder Dansk Schweisshundeforening i samarbejde med Schweiss-sekretariatet nogle forberedende kurser til disse tests hen over sommeren. Disse forberedende kurser tilbydes alle ansøgere, der har indsendt deres ansøgning i god tid.

Hvis du har viljen og talentet til at blive legitimeret schweisshundefører, så er det netop dig vi står og mangler!

-Ulrik Lorenzen; Skovrider Skov- og Naturstyrelsen. Næstformand i Schweissudvalget-