Forsikringer

10-07-2008

Der har gennem længere tid været arbejdet på at få afdækket forsikringsforholdene for de registrerede schweisshundeførere. Området er kompliceret, da der er tale om forskellige forsikringer, som dækker i de forskellige situationer.

Der er tale om et samspil mellem Skov- og Naturstyrelsens forsikringspligt, hvor styrelsen ifølge Arbejdsskadestyrelsen har et arbejdsgiveransvar for hundeførerne, Danmarks Jægerforbunds forsikring, Dansk Jagtforsikring og endelig private lovpligtige forsikringer (eksempelvis hundeansvarsforsikringen).

For at få skabt den nødvendige klarhed blev der taget initiativ til, at der udarbejdes en samlet oversigt over forsikringsforholdene, og at eventuelle udestående forsikringsmæssigt bliver bragt på plads. En foreløbig oversigt blev meldt ud i majbrevet i 2008. Et meget konkret resultat af dette arbejde blev i øvrigt, at Danmarks Jægerforbund tegnede en supplerende ulykkesforsikring for schweisshundeførerne for at sikre fuld dækning i disse situationer.

For at sikre den bedst mulige information til hundeførerne er der nu ved at blive udarbejdet en pjece, som beskriver forsikringsforholdene.

I den forbindelse har der været afholdt et møde med deltagelse af DJ´s schweiss-sekretariat, DJ´s forsikringsmæglere Dahlberg Assurance, Dansk Jagtforsikring og endelig Aksel Bek og Lars Malver som repræsentanter for schweisshundeførerne. På mødet blev det bl.a. klart, at der ikke er taget eksplicit stilling til, i hvilket omfang hundeførerne er dækkede i forbindelse med skader ved afgivelse af skud under trafikeftersøgninger.

Formanden for Schweissudvalget Ole Roed Jakobsen og næstformanden Ulrik Lorenzen har aftalt, at der hurtigst muligt bliver foretaget de nødvendige juridiske vurderinger på det arbejdsgiveransvar, som Skov- og Naturstyrelsen menes at have i forhold til de legitimerede schweisshundeførere.

Samtidig vil begge gerne slå fast, at man er enige om hundeførerne skal sikres bedst muligt forsikringsmæssigt. Vigtigst er altid, at man varetager opgaverne bedst muligt og udfra den aktuelle situation med bevarelse af overblik, sikkerhed i forbindelse med skudafgivelse og ud fra god sund fornuft - hvilket hidtil også har været tilfældet.

Indtil tingene er endeligt afklaret, især i forhold til arbejdsgiveransvaret, har Hovedbestyrelsen i Danmarks Jægerforbund besluttet at stille advokatbistand til rådighed, hvis en legitimeret schweisshundefører skulle komme ud for en skade i forbindelse med afgivelse af skud under en trafikeftersøgning, og stå i et forsikringsmæssigt dilemma.

Så snart der er en afklaring på området, så vil der følger nærmere information herom. Tilsvarende vil der derefter blive udarbejdet og udsendt en forsikringspjece til samtlige legitimerede schweisshundeførere.

-ORJ & Ulrik Lorenzen-