Frit skudfelt

13-11-2006

Mange af schweisshundeførernes eftersøgninger er langt fra anskydninger, men gode dræbende skud hvor dyret er flygtet en kortere strækning. I schweissrapporten 2005/06 ses det, at et sted mellem 15% og 20% af eftersøgningerne i forbindelse med kuglejagt er regulære bladkugler.

En del af schweisshundeførernes eftersøgninger er på regulærere anskydninger, hvor skuddet ikke sad, hvor det var hensigten. Jægeren prøver altid efter endt eftersøgning at reflektere overfor, hvorfor det gik, som det gik. Der kan være mange forklaringer, og nogen anskydninger er det umuligt at forklare. En af de hyppigste årsager til anskydning med riffel skyldes, at kuglen har ramt en gren eller lignende mellem mundingen og dyret. Billedet her viser en fyrregren, som blev snittet umiddelbart foran dyret.
Strejfet_gren.jpg

Når en riffelkugle rammer en forhindring kan den splintres til en sky af fragment, men det er altid givet at kuglen vil ændre bane efter kollision med fremmedlegemet. Derfor bør man altid sikre sig et frit skudfelt, inden der afgives skud til vildtet.

-MF-